Diverse

Vinter traditioner i Grønland

I juletidens humør, så kan man ikke lade være med at tænke, hvordan mon de holder jul, i det land, hvor Julemanden bor.

Jul i Grønland

I traditionens tro, så tændes lysene på juletræerne den første søndag i advent. Dette fejres, i de enkelte familier, med ekstra hygge i form af juleklip, gløgg og julegodter. I de enkelte gader lyser det op med levende lys og de karakteristiske rød-orange julestjerner, som hænger i alle vinduer og på offentlige bygninger. Disse juledekorationer får lov til at blive hængene helt til d. 6 januar, helligtrekongersdag, før de tages ned.

Den 13. december, går børnene Luciaoptog, ligesom vi kender det her hjemmefra, både med kranse på hovedet og med lys i hænderne.
Juleaften er det, almindelig skik for børnene, at de synger foran byens huse og bliver belønnet med en smule julegodter, af byens beboer.
Ellers holdes juleaften med dans og sang omkring juletræet, men imod sætning til herhjemme i Danmark, så får børnene deres gaver allerede om morgen.

Double nytår

Det unikke ved nytår i Grønland, er at de fejre nytåret to gang, den samme aften. Første gang er kl 20, der fejres det Danske nytår (der er 4 timers forskel) og så fejre de ellers deres eget nytår igen 4 timer efter.

Ellers bliver nytåret budt velkommen, på samme maner som vi gør i resten af Europa, både med champagne, middag, fyrværkeri og sang.

Solens genkomst

Den sidste tradition, som der afrunder den lange mørke vintertid, sker den 13. januar. Her fejres solens tilbagevendelse, med familieudflugter, sang, kaffe og kage. Dette fejres oftest i byerne nord for Polarcirklen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *