Bolig Guides

Skal du flytte til Grønland?

Der er mange ting man skal forholde sig til, hvis man har tanker om at flytte til Grønland eller hvis det allerede er besluttet. Derfor har vi lavet denne guide til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du flytter til Grønland. Både i forhold til skat, bolig, og transport på den store ø.

 

Alt det praktiske

Det første du skal have plads på, når du har besluttet dig for at flytte til Grønland, er at få lavet en bopælsattest på kommunen. Bopælsattesten fungerer blandt andet som et sygesikringsbevis, hvis man skal i kontakt med sundhedsvæsnet og er ligeledes et krav, når man skal have et skattekort. Når du har udfyldt bopælsattesten, går der et par dage før du kan printe den eller hente den på kommunen.

Skal du bo og/eller arbejde på Grønland i mere end 6 måneder, skal du betale grønlandsk skat. I Semersooq Kommune, som er den kommune Nuuk hører under, betager man omkring 42 procent i skat. Da du selv står for at aflevere dit skattekort til din arbejdsgiver, er det vigtigt at få lavet dit skattekort hurtigst muligt, efter du er flyttet. I den forbindelse skal du også huske at ansøge om at fritages for at betale dansk skat.

 

Skal du leje eller købe bolig?

Hvis du ikke allerede ved hvor du skal bo og ikke har fået stillet en bolig til rådighed af det job du har fået, kan det være svært at beslutte sig for, om man skal eje eller leje. Har du fået job i den Grønlandske Selvstyre, som mange danske tilflyttere, har eller vil du sandsynligvis få stillet en bolig til rådighed. Hvis ikke det er tilfældet, og du selv skal finde din grønlandske bolig, er den vigtigste faktor, hvor længe du har planer om at blive boende på Grønland.

Som tommelfingerregel kan man sige, at det kan betale sig at købe, hvis du skal bo på Grønland i mere end 2 år – såfremt du har økonomien til det. På Grønland er boligpriserne en del lavere end i Danmark, men priserne stiger løbende i både i de større byer Nuuk og Sisimut. Skal du sælge din bolig i Danmark og købe på Grønland, kan det betale sig at søge hjælp hos en boligadvokat.

 

Hvordan kommer du rundt?

I Danmark er vi vant til at have masser af mulighed for at komme rundt med offentlig transport – og rigtig mange danskere tager også offentlig transport til arbejde. Det er dog ikke helt lige så let på Grønland. Der er kun 4 buslinjer, og i dagtimerne kører busserne kun hvert tyvende minut, og ikke hver femte, som vi er vant til i Danmark. Det kræver altså lidt mere planlægning på Grønland, hvis man regner med at skulle tage offentlig transport til arbejde.

Har du kørekort og vil hellere transportere dig rundt i bil, skal du være opmærksom på, at du skal have et Grønlands kørekort, hvis du skal være der i mere end 3 måneder. Er du på Grønland i mindre end tre måneder, behøver du bare dit danske/EU-kørekort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *