Diverse

Værd at vide om påklædning til turen til Grønland

Grønland ligger i den arktiske klimazone. Dette er vigtigt at sætte sig ind i, inden turen går dertil, så man sørger for at få godt med varmt tøj med. Den varmeste måned i Grønland er juli, hvor temperaturen er 6-8 grader i gennemsnit. Der er dog stor forskel på klimaet og temperaturen i Nord- og Sydgrønland, hvor gennemsnitstemperaturen i juli er næsten 10 grader.
Til gengæld blæser det ikke lige så meget på Grønland, som det gør herhjemme i Danmark. Faktisk kan de have lange perioder, hvor der er fuldstændig vindstille.

Hvad er det vigtigt at have med til Grønland?

Det er en vigtig forudsætning at have pakket det rigtige tøj, for at få det meste ud af ens tur til Grønland. Den generelle påklædning i Grønland er praktisk og uformel, og skal man ud at spise er man ligeså velkommen i det, som man er i mere formelt tøj.

Uanset, hvornår på året man besøger Grønland, kan det anbefales at sørge for, at ens tøj er lag-på-lag, så man nemt og hurtigt kan regulere kroppens temperatur. Det kan nemlig blive varmt, hvis du bevæger dig i solen – men samtidig rigtig koldt, hvis du skal stå stille.

 • Det inderste lag skal holde kroppen tør, derfor er det en god idé at have noget på i svedtransporterende materialer.
 • Det midterste lag kan enten være en t-shirt, bluse, fleecetrøje og/eller en vest.
 • Det yderste lag har til formål at beskytte kroppen mod vind og regn, men samtidig sørge for at fugten fra kroppen kan trænge ud. Det behøves derfor ikke være så tykt, men skal gerne være vind- og vandtæt.

Udover det rigtige tøj er det vigtigt også at have det korrekte fodtøj med, som skal tilpasses til formålet med turen. Hvis man skal på dagsture på Grønland er det vigtigt at have vandtætte vandrestøvler med, hvor skaftet går lidt op af anklen. Husk, at de gerne skal være lidt store i det, da man skal have plads til mindst et par tykke sokker. Skal man ikke ud og vandre, kan man nøjes med et par sko med en kraftig sål, igen anbefales det, at fodtøjet er vandafvisende.

Om aftenen når man sidder indendørs kan det være hyggeligt at have trøjer og lækre hyggesokker med – især, hvis man er en frossenpind. Har man ikke en noget hyggeligt varmt tøj, som man kan sidde og putte i, kan det være man er heldig at have en mormor, svigermor eller måske kan man endda selv, hækle det. Her findes der garn og inspiration.

OBS! Hvis man skal på hundeslædetur

Regner man med at skulle på hundeslædetur skal man pakke ekstra varmt tøj med. Det er nemlig hundekoldt bare at sidde stille på slæden.

Vores artikel om aktiviteter på Grønland og hundeslædeture kan findes her.

Til en hundeslædetur skal man derfor sørge for at have pakket følgende:

 • Skiundertøj – eller andet undertøj i uld, som har lange ærmer og bukseben
 • Kraftige joggingbukser eller bukser i fleece
 • Vindtætte – gerne også forede og vandtætte – overtræksbukser
 • Tynde sokker – ikke bomuld! Gerne uld eller noget svedtransporterende materiale
 • Flere par tykke uldsokker
 • Vandtætte støvler (som nævnt før)
 • Mellemlag af t-shirt/trøjer
 • Varm sweater
 • Stor vindtæt jakke
 • Hue og uldhandsker (gerne 2 par af hver)
 • Forede luffer

Derudover kan man med fordel have solbriller, læbepomade, kamera og en kikkert med. Hvis man bruger briller – dette gælder også for solbriller – skal man sørge for, at der ikke noget stål på brillen, som berører huden. Dette er af hensyn til risiko for forfrysninger. Et tip er at sætte tape over den del af brillen, som er i kontakt med hud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *