Kom helt tæt på den grønlandske Inuitkultur
Kultur

Kom helt tæt på den grønlandske Inuitkultur

Grønland hedder oprindeligt Kalaallit Nunaat, hvilket på dansk betyder ”Menneskets land”.

Men hvis vi går 2500 år tilbage i tiden, var situationen en lidt anden. Dengang var Verdens største Ø nemlig fuldstændig mennesketom, og var overladt til naturen og dyrene. Tidligere var den store is – og snebeklædte Ø periodisk besøgt af bølger af nomadiske folkeslag, som på deres vej, levede af Øens hav og ressourcer, inden turen gik videre. Men på det tidspunkt for 2500 år tilbage var verdens største Ø, som har et samlet areal af Frankrig, England, Tyskland, Spanien, Østrig, Belgien og Schweiz overladt udelukkende til naturen, og dens egen verden og økosystem.

Det var derfor en vild og barsk verden de første Inuitter, som vi kender dem i dag, kom frem til, da de omkring år 700 ankom til ”Menneskets Land”. Inuitterne kom fra områder i nord Canada, sejlende over Beringstrædet i primitive både over det store hav.

Mystik omkring de nytilkomne

I dag betegnes den folkegruppe som ankom til det mennesketomme Grønland, for Dorset kulturen. Det menes at den første befolkningsgruppe som ankom til den store snebeklædte ø, faktisk var folkegrupper, som tidligere havde været forbi, men som af en grund vendte tilbage til det vi i dag kender som verdens største Ø.
Men noget mystisk kendetegnede den nye ankommende folkegruppe. Tidligere havde de nomadiske folkegrupper anvendt kajakker, hunde, og slæder for overlevelse i den barske verden som opleves på den øde Ø. Teorier lyder på at grunden til at den nye tilkommende gruppe ikke benyttede sig de foromtalte transport og overlevelses metoder, bunder i at folkegruppen kom fra de Nordamerikanske skovområder og var derfor vant til varmere klima, og derfor andre metoder for overlevelse. Dette forklarer samtidig at den selvsamme gruppe af nytilkommere, forsvandt fra Øen blot få årtier efter ankomsten.

Thulefolkets Ankomst

Den barske natur og kolde klima syntes ikke at skræmme den næst ankommende folkegruppe væk. Gruppen af mennesker kendtes dengang som Thulefolket, og er i dag den folkegruppe som vi kender som en traditionel Inuit. Thulefolket var specialiseret og tilpasningsdygtige nomader, som ankom til Grønland lige efter Dorset perioden. Denne gruppe mennesker specialiserede sig i at tilpasse sig det barske klima, og formåede at overleve det, indtil den dag i dag. Overlevelsen bunder blandt andet i folkets specialisering i jagt, og udnyttelse af de ressourcer som Øen har at byde på, hvilket har gjort dem levedygtige indtil den dag i dag.

Få en smagsprøve på den barske men fantastiske verden

Grønland tilbyder unikke guidet ture til de nordgrønlandske afkroge, hvor det er muligt at møde det folkeslag som går 1300 år tilbage i tiden, og som sådan stadig lever efter de gamle traditioner og overlevelses metoder. Få en unik oplevelse af en verden som ikke opleves andre steder på kloden, hvor du vil blive guidet og vejledt af en lokal guide, som sørger for forplejning, varmt tøj, samt husly i form af telt eller jagt hygge på hele turen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *