Grønland i efterspørgsel efter iværksættere
Aktuelt

Grønland i efterspørgsel efter iværksættere

2016 er blevet året hvor et øget fokus på iværksættere for alvor er blevet et fokuspunkt, som der satses og fokuseres på. Iværksættere er med til at skabe nye innovative metoder at drive virksomhed på. Dette kan hjælpe med og forbedre landets eksportmuligheder, og samtidig styrke landets økonomi og generelle udvikling.

På en Ø som Grønland er det svært at ikke at holde sig til de gamle dyder, og manglen på nye inputs udefra, er med til at landet ikke tidligere har haft den samme fremgang og fokus, på området indenfor iværksætteri.
På Grønland forbindes begrebet ”iværksætteri” med en hvis form for mystik, som der er begyndt at blive fokus på at gøre afmystificeret ved at informerer bedre og bredere omkring, hvad iværksætteri er, og hvad det kræver, at starte en ny virksomhed op.
Ulla Lynge, som er direktør for Sermersooq Business Council, vil øge fokusset og vejlede efter bedste evner, den lokale befolkning til at springe ud i det, og sparke gang iværksætteriet på Grønland. Det er blandt andet muligt at se nogle film som giver informationer omkring hvilke økonomiske udfordringer der kunne være ved at starte og drive en ny startet virksomhed op. Mange i den lokale såvel som iværksættere fra udlandet ved f.eks. ikke at det er muligt at søge støttemidler hos Greenland Business, som en hjælp til at starte den nye iværksætter ide op med.  Denne støtte er ikke kun støtte til at starte virksomheden op med, men også økonomisk støtte til produktudvikling eller forskningsbaseret erhvervsudvikling.
Grønlands lokalbefolkning er ikke i ligeså høj grad digitaliseret ved internet og lignende, hvilket gør at den rådgivning, som udbydes af Sermersooq Business Council ofte skal ske ved fysisk rådgivning.

I Danmark er det nemt tilgængeligt at finde gode brugbare og nødvendige informationer, hvis man går med en skjult iværksætter i maven. Der kan være et hav af spørgsmål som kan være svære at få svar på, men som man via internet portaler som for eksempel startupsvar.dk, gør det muligt at finde svar på de mange spørgsmål, som man ofte tænker over, ved opstart af en ny iværksætter ide.

Fiskeri – en usleben diamant

Grønland har ikke så mange forskellige produkter som eksporters til udenlandske afsættere. Grønlands eksport består allerhøjeste grad af fiskeriprodukter, som består af omkring 87% af den samlede eksport på Grønland. Det er blandt andet Danmark, men også Japan og Kina er store importører af de grønlandske fiskeri produkter.
i 2010 eksporterede Grønland varer for 384 millioner dollars, så markedet for fiskeri, som består af omkring 87% er altså et enormt vigtigt marked for landet, og samtidig et marked, hvor der kan skabes nogle differentieret måder at tænke forretning eller tilbehør som iværksætter.

Den samlede økonomiske udvikling for Grønland er samtidig i vækst, hvilket vil sige at efter nogle mange hårde økonomiske år tilbage i 1990´erne, er landet nu på vej i den rigtige retning. Dette kan ses på det samlede BNP som så en positiv udvikling der startede allerede omkring årtusind skiftet, hvor landets BNP er gået fra indeks 100 – til indeks 160.
Grønland er dog stadig afhængig af det bloktilskud som de har modtaget af Danmark siden 1979. I 2014 var bloktilskuddet på 3,6 milliarder danske kroner, og Grønland vil fortsat være støttet af Danmark indtil landet vurderes at kunne klare sig selv økonomisk.

Det er ikke kun ved opstart at internetportaler som startupsvar.dk kan være brugbare. Portaler som disse fungerer samtidig som en løbende rådgiver og vejleder, som hele tiden kan være behjælpelig. Det kan være med at læse fakturaer rigtigt, eller betale den rigtigt SKAT, på den rigtige måde osv.
Det er derfor bare med at få sparket gang i den indre iværksætter og få udtænkt den helt perfekte ide eller forretningsplan, som kan skabe et hul i markedet på verdens største Ø.

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *