Kultur

Ny forskning: Derfor mangler grønlænderne ikke D-vitamin på trods af solmangel

Det har i mange året været forsket i hvordan den manglende sol i det nordlige Grønland, kan have påvirket de mennesker, der bor under 500 kilometer fra polarcirklen hvor man må klare sig uden sol i lange perioder af året.  Nu, viser det sig dog at på trods af forskernes forventninger så har grønlænderne ikke er  mangel på D-vitamin, på trods af de lave mængder sollys og her er hvorfor.

De mennesker der bor i den nordlige del af Grønland, lever under helt særlige klimatiske forhold. Foråret er karakteriseret ved højtryk, med lange perioder  med høj sol, hvilket medfører at lys intensiteten er ekstra høj på grund af refleksioner fra sne og is. På Grønland er der heller ingen høje bygninger, træer, eller buske til at skygge for solens stråler.

Alternative måder at få D-vitamin på

D3 vitaminet bliver kaldt for solskindvitaminet, og er i virkeligheden ikke et vitamin, da vi selv danner det i huden. Dette sker når der kommer UV-B stråler fra solen, som bliver optaget i huden. Derfor ser flere læger på D3-vitaminet som et hormon, da dannelsen sker i huden ud fra mængden af kolesterol.

For at danne nok D3-vitamin direkte fra sollys, skal solen stå højt på himlen, og huden skal være nøgen. Der vil derfor i højere grad, forekomme mangel på D3-vitamin i de nordlige lande på kloden, hvor Grønland, og især den nordlige del af Grønland hører under.

Selv i den nordlige del af Europa, er forekomsten af mangel på solskindvitaminet udbredt. Dette har noget at gøre med, at huden udelukkende danner vitaminet, når solen står højt og stråler skarpt, hvilket den kun gør i sommerhalvåret på skyfrie dage. Hvis man i sommerhalvåret går tildækket, vil man selvom man har chancen, heller ikke være modtagelig for det nødvendige vitamin.

Hvis man ligesom grønlænderne bor så langt mod nord, at man ikke er eksponeret i samme grad som det behøves, kan man få vitaminet på alternative måder, hvilket de nordlige grønlænderne også gør ved at spise fed fisk, levertran, og andre havlevende dyr, hvor vitaminet er at finde.

Har du en mistanke om at du også er i mangel af vitaminer, kan du med fordel supplere kosten op med vitaminholdig drikke og smoothies. KitchenOne har foretaget en bred test af foodprocessorer, hvilket er et ideelt værktøj til at få vitaminindtaget op hvor det skal være.

Hvorfor har man brug for D-vitamin?

De løbende studier, på området inden for D-vitaminet har resulteret i, at der er kommet mere og mere viden om D-vitamins virkninger, på en række af kroppens organer og funktioner. Det er blandt andet med en højt niveau af D-vitamin muligt, at forebygge sygdom og sundhed. Omvendt har undersøgelser vist, at de mennesker der lider af kroniske sygdomme, ofte har et lavt niveau af D3-vitamin i blodet. Et højt niveau af D3-vitamin modvirker samtidig depressioner og skizofreni.

D3-vitaminet er godt for hele kroppen

Flere studier har i de sidste år vist, at mennesker med vedvarende smerter i muskler og knogler med stor risiko har mangel af D-vitamin. Studier foretaget med 150 forsøgspersoner viste, at hele 93 procent af testpersonerne med Muskel og knoglesmerter havde et for lavt indhold af D-vitamin i blodet.

Det samme gælder for vedvarende rygsmerter, hvor studier ligeledes viser at D-vitamin har en sammenhæng mellem smerter, og for lidt indtag af det vigtige vitamin

Lev længe med et vitaminholdig indtag

Helt teknisk, er det ”telomer” der afgøre en organismes levetid, og dermed menneskets levetid. En telomer er en gentagen basesekvens, der udgør kromosomers ender. Disse telomer er dannet af celler, der med tiden deler sig, indtil der ikke er mere tilbage.

Et engelsk studie der netop er offentliggjort, har påvist at kvinder såvel som mænd med et højt indhold af D-vitamin, har længere telomer, hvilket medfører at cellerne i telomerne har mulighed for at dele sig flere gange, og organismen/mennesket, lever derfor længere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *