Kultur

Flytteguide: De tre største forskelle på at bo i Danmark og Grønland

I løbet af de seneste tre har flere danskere fundet arbejde i Grønland. Det lavere uddannelsesniveau og den store efterspørgsel efter arbejdskraft har været en væsentlig årsag til dette. Netop derfor har mange danskere skulle vænne sig til et helt nyt land og en helt ny kultur og for mange kan det blive lidt af et chok at komme til Grønland. Så hvis du selv er en af de mange danskere der står foran at skulle flytte til Grønland kommer der her en kort guide til nogle af de største forskelle imellem Danmark og Grønland.

1: Klimaet – helt mørkt om vinteren og lyst hele sommeren

Den første ting som man skal være vænne sig til når man flytter til Grønland er dets klima og dette gælder på flere måder. Blandt andet skal man indstille sig på at temperaturen sjældent kommer over frysepunktet om vinteren og sjældent kommer over 20 grader om sommeren. Derudover skal man huske på at selvom vi er vant til lange lyse dage om sommeren og korte dage om vinteren så er det ingenting i forhold til hvad man oplever i Grønland. Om sommeren er der således lyst hele døgnet rundt imens det er helt mørkt om vinteren. Især vintrene kan være hårde da mange desværre kæmper med ulmende depressioner som resultat af lavt D-vitaminindhold. Som en sidste ting skal man også vænne sig til at naturen sætter en ramme for hvad man kan eller ikke kan. En snestorm kan således forsinke et fly med flere dage, så husk altid at tjekke vejrudsigten når du bor i Grønland. Derudover er det også vigtigt at man får skabt en garderobe der kan tage kampen op imod det kolde vejr. Hvis du selv mangler noget tøj til dine børn kan du finde det på denne side.

2: Sproget – langt fra alle grønlændere taler dansk

Det næste som man skal vænne sig til når man flytter til Grønland er at langt fra alle grønlændere taler dansk. Dette er ofte noget som overrasker mange danskere men der er kun 16% af den grønlandske befolkning der er danske og de fleste bor i Nuuk. Så hvis man skal bo andre steder end i Nuuk kan det anbefales at man gør en indsats for at lære grønlandsk til husbrug, selvom det kan være svært.

3: Maden – vink farvel til de røde bøffer

En tredje ting som man skal vænne sig til når man flytter til Grønland er maden. I Grønland spiser man naturligt langt mere fisk end man gør i Danmark og derudover er fødevarepriserne langt højere i Grønland end herhjemme da langt de meste – udover fisken – skal importeres fra Danmark og resten af Europa. Så medmindre man vil bruge en rigtig stor del af sin indkomst på mad skal man nok indstille sig på at få nogle nye kostvaner. Heldigvis byder det grønlandske køkken på mange spændende retter og priserne på både rejer, laks og ørred er langt lavere end vi er vant til herhjemme.

Som en del af vores serie af flytteguides, har vi også skrevet en artikel om tre overvejelser man bør gøre sig inden, at man flytter til Grønland, som du kan læse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *