Diverse Guides Kultur

Flytteguide: sådan bliver du klar til at flytte til Grønland

I disse år rejser flere og flere danskere til Grønland for at bo og arbejde. Jobmulighederne og fremtidsudsigterne er gode for dansktalende personer med en god uddannelse i rygsækken. Men at flytte til Grønland er et stort spring at tage. Man skal både vænne sig til en helt ny kultur, klima og sidst men ikke mindst, er der pludselig langt hjem til Danmark igen. Så hvis du overvejer at flytte til Grønland, bør man gøre sig visse overvejelser. Derfor kommer der her tre simple råd, til hvordan du bliver klar til at flytte til Grønland.

1: Skal du leje eller købe en bolig på Grønland?

Det store spørgsmål for mange er, hvad man skal gøre rent boligmæssigt når man flytter til Grønland: skal man leje eller købe en bolig. Dette afhænger af hvor lang tid man planlægger at blive boende. Lige nu er gennemsnitsansættelsestiden for tilflyttede danskere i Det grønlandske selvstyre kun 8 måneder. Som tommelfingerregel får mange stillet en bolig til rådighed, hvis man bliver ansat i Selvstyret. Hvis dette er tilfældet er det bedst at nøjes med at bruge den bolig, der stilles til rådighed.

Men hvis man i stedet er ansat i en privat virksomhed og har tænkt sig at blive boende i mere end to år i en af de større byer som Nuuk og Sisimiut, kan det være en god ide at købe en bolig, hvis man har økonomi til det. På Grønland er boligpriserne lavere end herhjemme, men på grund af en stor folkevandring fra land til by, stiger priserne kraftigt på årsbasis i både Nuuk og Sisimut. Hvis du vil kaste dig ud i at købe en bolig, kan det dog vær en god ide at alliere dig med en erfaren købsmægler, der kan guide dig igennem de forskellige stadier af købsprocessen. Hvis du mangler en erfaren købsmægler kan du finde det på denne side.

2: Skal du flytte alle dine møbler eller købe nyt?

En anden overvejelse man bør gøre sig inden man flytter til Grønland, er om man skal få fragtet alle sine møbler og ejendele med sig til Grønland, eller lade det blive i Danmark. Her bør man igen tænke grundigt over, hvor lang tid man har tænkt sig at blive boende i Grønland. Hvis man ikke vil blive boende i mere end to år, bør man få sine ting opmagasineret. Forbrugerpriserne er dog en del højere i Grønland end i Danmark på grund af høje importomkostninger og derfor kan det blive en dyr fornøjelse, hvis man vil købe alt fra nyt. Alternativt kan man købe sine møbler brugt enten via aviserne eller over Facebook.

3: Skal du lade bilen blive i Danmark eller ej?

En sidste overvejelse man som dansker vil gøre sig, inden man flytter til Grønland er, om man skal sælge sin bil eller ej. Her er der i forhold til de øvrige to punkter på listen ikke så meget tvivl: sælg din bil! Som dansker tænker man ikke over det, men på Grønland er der under 200 kilometer vej, og derfor kræver det, at man har en firehjulstrækker, hvis man vil køre udenfor nogle af byerne. Derfor er typiske danske biler ikke egnede til kørsel på Grønland. Man bør i stedet afvente situationen og se om man overhovedet får behov for at have en bil imens man bor på Grønland.

Som en led af vores flytteguides har vi tidligere skrevet en artikel om de største forskelle på at bo i Danmark og Grønland som du kan læse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *